Friday, May 30, 2008

Kalljäst bröd

Lös 25 g jäst i 2 1/2 dl mjölk. Tillsätt 7 1/2 dl kallt vatten, 6 tsk salt och 3 msk olja. Arbeta in 20 dl vetemjöl. Täck med bakduk, ställ in i kylen och låt stå minst 10 timmar.

Sätt ugnen på 225. Stjälp upp degen. Forma till 4 längder. Dela varje längd i 6-8 delar och lägg på plåt. Låt jäsa upp medans ugnen blir varm. Pensla med ägg eller filmjölk och strö över solros eller semsamfrön. Grädda i ugnen 15-20 minuter.

Detta recept blir två plåtar så det kan vara lättare att göra halv sats första gången så man får grepp om receptet. Del av vetemjölet byts med fördel ut av grahamsmjöl eller liknande.

Tapas i Hornstull

Min kompis Marta har öppnat restaurang i Hornstull. Hon och hennes kille har startat Azafran. Recension i City idag. Måste gå dit snart. Låter så jäkla gott ju!

Thursday, May 29, 2008

Sömnlös

Marcus är ute med sina polare. Jag och Nisse är solokvist. Nisse vill såklart inte sova. Han gör allt för att slippa. Det blir jag ganska trött av.

Tuesday, May 27, 2008

Aj aj aj

Jag var hos min tandläkare Erik idag för jag hade tandvärk. Inte bra, jag hade ett stort stort hål. Han lagade det provisoriskt och ska kolla hur det ser ut om några månader. Om det inte är bra då så måste jag rotfylla. Inte kul, inte bra alls. Jag har superrisiga tänder. Känns jättetrist.

Boktips a la City

Tidningen City tipsar om en bok. Shantaram av Gregory David Roberts. Ska du bara läsa en bok i sommar- läs den här enligt dem. Sann berättelse som handlar om författarens liv i slummen i Bombay efter att ha rymt från ett fängelse i Australien. Jag skriver upp bokens namn här för skriver jag det på en lapp tappar jag bara bort den. Ska försöka läsa den i sommar, vet ej om den finns på pocket ännu.

Meny

Lördag:
Lunch: Korv med bröd
Middag: Grillad fläskfilé och potatisgratäng

Söndag:
Lunch: Sallad flygande Jacob. Efterrätt: blåbärs- och hallonpaj
Middag: Shepherd´s Pie

Måndag:
Blodpudding och bacon

Tisdag:
Asiatisk lax med ris. Efterrätt: Kladdkaka

Onsdag:
Stuvade makaroner och falukorv

Torsdag:
Fiskbullar i hummersås med potatismos

Fredag:

Äta ute

Lördag:

Diverse födelsedagskalas med förtäring

Monday, May 26, 2008

Semester

Eftersom vi inte köpte något sommarhus så har vi nu plötsligt flera helt obokade veckor i sommar, då vi ju hade tänkt att vara i stugan. Vad ska vi nu göra? En weekend i Berlin kanske? Varken Marcus eller jag har varit där, känns lite lockande och bra priser med Ryanair. Vi fnular på det....

ESC favoriter

Mina favoriter var Israel och Frankrike. Gillade inte Ryssland och Grekland.

Sunday, May 25, 2008

Sovstatus

Natt 1: Somnade vid halv nio. Sov hela natten, hörde honom mumla några gånger. 05.20 ropade han mamma, jag gick in, somnade bredvid honom och vi vaknade 07.20.

Natt 2: Somnade 20.00. Vaknade strax innan 07. Inga uppvak som vi känner till.

Summa summarum: Två lyckade nätter hittills.

Friday, May 23, 2008

Premiär

Nytt rum, ny säng, ny pyjamas och nya sängkläder. Nisse sover i sitt rum för första gången. Vi får se hur natten går...

Finbesök

Min kusin Anders från Vancouver har bott hos oss i några dagar. Han var i Sverige och Stockholm för att gå på kurs. Jättekul att träffa honom. Anders och hans familj har ställt upp så mycket för oss när vi har varit i Vancouver så vi kommer aldrig kunna tacka dem nog.


En fördel med att vi inte köpte det där sommarhuset är att nu kanske vi har råd att resa till Vancouver igen under de närmsta åren. Efter att ha träffat Anders så är både jag och Marcus ivriga att resa tillbaka.

Thursday, May 22, 2008

Delfinal

Nu ska vi se hur det går för Charlotte, om hon går vidare till finalen eller ej. Go Sweden!

Ute ur leken

Vi budar inte längre. Senaste budet vi hörde var på 1125000 och det känns för saftigt för oss. Så det blir inget ljuvligt sommarhus. Inte nu i alla fall. Kanske någon gång senare.

Tuesday, May 20, 2008

Taxi

av Alexandra Pascalidou. Min kollega fick den här boken i julklapp av något företag. Och sen dess har den legat på hans skrivbord och samlat damm. Förbarmade mig över boken och lånade den.

Och den var bra. Ett tag. Taxichaffisar berättar sina livshistorier och hur det kom sig att just de kör taxi. Men efter ett tag blir boken tjatig, känns som upprepningar hela tiden. Och sen blir boken trist. Men den var tunn och lättläst.

På gång

Budgivningen på huset har startat. Och vi är med... än så länge i alla fall...

Monday, May 19, 2008

Bebis bebis

Min kompis Therese lyckades pricka Nisses 2-års dag. Helt otroligt att vi har fått barn på samma dag. Vad är oddsen för det?

Lilla Astrid föddes så i tisdags, hon var lite medtagen men har nu lyckats pigga på sig.

Nu så

Igår var det så visning på sommarhuset. Vi var där och kikade tillsammans med typ 10-15 andra familjer. Hård kamp! Vi fick dock reda på att ett annat sommarhus nästan bredvid är till salu med visning inom ett par veckor, så får vi inte det här första kanske vi kan ha chans på det andra...

Saturday, May 17, 2008

Ny hallmatta

Vi har fått ny hallmatta. En plastmatta. Innan var det en sån beige spräcklig variant (ser mörkare ut på bilden). När vi fick reda på att mattbyte beviljats bad vi om att få en schackrutig matta, svart och vit. Men det gick absolut inte, inte ens om vi lade till pengar. Nähä, de hade typ tio sorter att välja på och vill man ha ny matta så får man välja någon av dem. Nåväl, vi valde den mörkaste, som är mörkmörkgrå, nästan svart. Inte vet jag om det blev finare...

Före, när tidigare hyresgästerna bodde här:

Efter, vi har hyllor på väg upp....

Faddrar

Vi fick just frågan om vi vill vara faddrar till Lilly. Såklart vi vill! Vilken ära! Dopet sker den 7 juni.

Lilly är nu fyra månader och har tredubblat sin vikt. Hon väger nu 5 kg.

Thursday, May 15, 2008

Bröllopstema

Har just varit på bio. "27 dresses". Helt ok romantisk komedi. Verkar dock vara wedding som är the thing just nu. Förra veckan var jag på mutbio (en leverantör bjöd) och såg "What happens in Vegas" och idag var det trailers för ytterligare två bröllopsfilmer. En vinnande trend helt enkelt...

Tuesday, May 13, 2008

Nils 2 år

Idag var den stora dagen. Nisse 2 år. Han blev firad i morse med fika på sängen och skönsång. På dagis hade han fått en papperskrona med glitter som han bar mycket stolt.

Kan inte fatta att två år har gått så fort. Från bebis till en liten kille! Gosegubben!

Monday, May 12, 2008

Kärlek

Nisse sover sedan typ en halvtimme tillbaka. Alldeles nyss vaknade han till och ropade först "mamma" två gånger och sedan ropade han "Alice". Gulligt va?

Soon to be 2 years old

Vi har tjuvöppnat ett paket. Ny pyjamas. Nisse testar.

Ohlalalalala

Min kompis Therese ligger på BB sen klockan 8 i morse. Värkar och två centimeter öppen enligt senaste rapporten. Snart blir det bebis! Tänk om de prickar in Nisses födelsedag. Vore skoj!

Sunday, May 11, 2008

Kalasdag

Idag har Nils haft sitt 2-års kalas. Massa folk var här, alla kusiner och kompisar. Full fart och många paket. Han fick jättemycket fina saker, många inom badtemat :D, så nu får vi hoppas att han inte är en badkruka i sommar.

Tusen tack till alla som kom för de fina presenterna ni hade med er!

Saturday, May 10, 2008

Ut i solen med er

Vilket härligt väder! Själv ska vi köpa grill och gå på marknad och baka inför Nisses 2-års kalas imorgon.

The Duggar Family

Kolla här. Vilken familj. Får snart 18:e barnet och äldsta barnet är 20 år, helt galet. Typ en unge om året.

Wednesday, May 07, 2008

Vill ha

Nu är huset vi suktar efter ute på Hemnet. Visning nästa vecka och sen startar väl en saftig budgivning. Håll tummarna!

Monday, May 05, 2008

Önskevecka

Det är önskevecka i restaurangen på jobbet den här veckan. Jag har önskat två rätter, stuvade makaroner med korv och enchiladas. Idag var Nisse sjuk så det var VAB som gällde för mig. Pep dock in en snabbis till jobbet för lite printing. Fick reda på att idag serveras stuvade makaroner och på onsdag enchiladas. Tyvärr missade jag ju då mackisarna idag. En kollega blev förvånad när han fick reda på att det var jag som önskat makaronerna och sa "jag funderade just vem som önskat det, det är ju barnmat". Va är det? Vi äter det superofta här hemma, det är ju dögott! Over and out.

Önskelista.

Flera har frågat vad Nisse önskar sig i 2-års present. Vi har funderat och här kommer en liten lista.

* Smurfar
* Totte-böcker (går ut, klär ut sig, är liten eller leker med Kisse)
* Gröna Barnkammarboken
* DVD-filmer
* Badankor
* Plaskpool, modell liten
* Simringar
* Tubtrugs, små 14 liter, ljusblå, lila, orange eller röd (finns på Stockhome)
* Fina saker till hans rum, väggdekorationer, världskarta i barnmodell eller liknande

Sunday, May 04, 2008

Lemon curd

Jag är en ju en fikatokig person. Vi fikar varje kväll med te och bakverk jag och Marcus. Vissa tycker att det är lite udda. En kille på jobbet frågade om vi aldrig äter skorpor istället för kakor. Och nej, det gör vi inte.

Men idag när vi handlade köpte jag för första gången skorpor och lemon curd till det. Och det var riktigt gott. Kanske inte så gott att jag vill ha det varje dag, men någon gång ibland.

Saturday, May 03, 2008

Vår plätt

Vi har ju en uteplats och liten grön plätt utanför vår lägenhet. Den ser för jäklig ut. Förra hyresgästerna sa rakt ut att de hade struntat i att sköta om uteplatsen. Vi har så många ideer för hur vi vill göra. Men enligt förvaltaren får vi inte göra något utom att rensa ogräs, absolut inte klippa buskarna som måste göras av föreningen. Buskarna är helt döda. Och det är så mycket skräp och jox att det är ofattbart, gamla fyrverkerier, fimpar i mängder, godispapper, miljontals torra löv och barr och sen dessa döda buskar. Så deprimerande.

Enligt förvaltaren kommer någon och klipper (inte tar bort- bara klipper) buskarna innan semestern. Men det är ju dölänge dit, det är ju nu man vill sitta på altanen, på semestern är man ju inte hemma. Jag bad honom komma hit och kolla men det gick inte för sig för de kunde ju absolut inte göra något undantag för oss. Nu har vi tillsammans med svärmor plockat tre svarta sopsäckar fulla med ogräs, torra kvistar, skräp och annat. Och ändå är det hur mycket som helst kvar att göra. Tröstlöst. Men vi ger oss inte, vi har köpt urmycket redskap idag och nog fasen ska vi få ordning på plätten. Vi får väl tjuvklippa lite buskar.

Grannarna är iallafall nöjda, har pratat med flera som sagt att det är kul att det händer något på tomten och att vi tar tag i det. Alltid något.

Friday, May 02, 2008

Knyckt lista

Hav eller Sjö
Tv eller Dator
Höst eller Vår
Jul eller Påsk
Svart eller Vit
Ipod eller Mp3
VH1 eller MTV
Rosa eller Lila
Hund eller Katt
Guld eller Silver
Bad eller Dusch
Sko eller Sandal
Afrika eller Asien
Löshår eller Äkta
Mobil eller Telefon
Klänning eller Kjol
Blond eller Brunett
Lägenhet eller Hus
Vanilj eller Choklad
Ring eller Halsband
Jordgubb eller Hallon
Nyår eller Midsommar
Långt hår eller Kort hår
Nagellack eller Läppstift
Bil eller Buss
Sanning eller Konsekvens
Blåa ögon eller Bruna ögon
Jeans eller Leggings
Snowboard eller Skidor
Harry Potter eller Lord of the Rings
Berg-och-dalbana eller Vattenbana
Plugga eller Arbeta
Christina Aguilera eller Britney Spears
Stjärnor eller Månen
Vinter eller Sommar

Oreda

Vi har förresten inte alls kommit iordning i lägenheten ännu. Står tråkiga lådor och påsar och stirrar på mig överallt. I förrgår kväll kom dock vår gigantiska IKEA-leverans, så nu sitter jag och jäser i vår nya schäslong. So very nice!

Borrsväng

Nisse är som tidigare nämnts en liten bokmal. Han vaknar ofta på morgonen och det första han säger är "läsa bok". Totteböckerna kan han mer eller mindre utantill. Igår hörde Marcus och jag hur han rabblade massa verktyg ur Totte bygger; hammare, spik, såg och borrsväng! Vad tusan är en borrsväng? Lät så oerhört kul när han sa det.